Σάββατο, 20 - 04 - 2024
Soundtrack ιστοσελίδας

Αρχική
Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας
Νέα και ανακοινώσεις
Δραστηριότητες
Δελτία Τύπου
Για θυμήσου ...
Ενδιαφέροντα
Φωτογραφίες
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
ΟΝΝΕΔ Κορινθίας Web TV
Δημοσιεύματα Εφημερίδων
Το Forum μας
Εγγραφή μέλους
Σύνδεσμοι
Ευρετήριο
Επικοινωνία
RSS Feeds - Νέα Υπηρεσία
Eγγραφείτε στo Daily Report και Week Report της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας
Εισάγετε απλά το όνομά σας και το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας κάθε μέρα !

Name:

Email:

Receive HTML mailings?
Subscribe Unsubscribe
Τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας λειτουργούν κάθε Παρασκευή από 19.00 ως 22.00, Κολιάτσου και Περιάνδρου στην Κόρινθο. Σας περιμένουμε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2741025536


Προβληθείτε στην ιστοσελίδα μας με το δικό σας banner !

Επικοινωνήστε μαζί μας !

E-mail: info@onned-korinthias.gr
























ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για ένα ισχυρό Πανεπιστήμιο Εκτύπωση E-mail
Έχει γραφτεί από ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   
Πέμπτη, 25 - 10 - 2007

(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ενημέρωση Πελοποννήσου" στις 30/10/07)

Image

Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε ένα άρθρο σε τοπική εφημερίδα της Κορινθίας το οποίο υπέγραφε ο εκπρόσωπος φοιτητών του Πανεπιστημίου Κορίνθου. Το συγκεκριμένο άρθρο πέρα από την αποσπασματική και πρόχειρη έκθεση των προβλημάτων των φοιτητών, ήταν έντονα πολιτικό και αρκετά επιθετικό. Σε αυτό το άρθρο δεν κρατήθηκαν ούτε τα προσχήματα, δεν τηρήθηκαν ούτε οι βασικές αρχές προφύλαξης τουλάχιστον του φοιτητή που φέρεται να το υπογράφει.

Και μιλάμε για ένα φοιτητικό σύλλογο που έχει επιλέξει να κινείται υπό τις οδηγίες του λεγόμενου "Συντονιστικού", ένα σύλλογο του οποίου οι υπεύθυνοι υπό το πρόσχημα της "ανεξαρτησίας" προωθούν μια πολύ ξεκάθαρη πολιτική που επίσης ξεκάθαρα αποκαλύπτει και την κομματική της προέλευση. Ένα σύλλογο που εκπροσωπεί τους φοιτητές του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ο οποίος μέχρι σήμερα, -  τουλάχιστον όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε-  έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία μόνο με την εκτόξευση διάφορων κατηγοριών και με τη διατύπωση γενικόλογων και ασαφών αιτημάτων που παραπέμπουν σε δεκαπενταμελές Λυκείου. Τέτοιου είδους συμπεριφορά δεν δικαιολογείται εύκολα, ιδιαιτέρως από τη στιγμή που έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που το Πανεπιστήμιο της Κορίνθου λειτουργεί και οσονούπω ορκίζονται και οι πρώτοι του πτυχιούχοι.

Πτυχιούχοι για τους οποίους είμαστε περήφανοι ως Κορίνθιοι, απόφοιτοι οι οποίοι τιμούν την πόλη μας και πλέον καλούνται να αποτελέσουν την καλύτερη διαφήμιση για το Πανεπιστήμιο Κορίνθου.

Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας, καλέσαμε τους νέους ανθρώπους (και φυσικά τους φοιτητές) σε συζήτηση για τα καθημερινά προβλήματά τους και να βοηθήσουμε ώστε να βρεθούν πρακτικές λύσεις, όσο το επιτρέπουν οι δυνάμεις μας.

Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας άλλωστε αποτελείται από πολλούς φοιτητές αλλά και από πολλά άτομα που έχουν περάσει όχι μόνο από αμφιθέατρα αλλά και από κορυφαίες θέσεις Διοικητικών Συμβουλίων Φοιτητικών Συλλόγων, ή έχουν διατελέσει υπεύθυνοι σχολών για αρκετά χρόνια. Με το δεδομένο αυτό λοιπόν, αλλά και το πλεονέκτημα της εντοπιότητας, θα μπορούσαμε να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία ως νέοι άνθρωποι πέρα από τους κομματικούς χρωματισμούς και με γνώμονα την κοινή εμπειρία, το κοινό βίωμα.

Εμείς δεν μπορούσαμε να εμπλακούμε με το Πανεπιστήμιο στο φυσικό του χώρο, καθώς κάτι τέτοιο θα κινδύνευε να χαρακτηριστεί κατευθυνόμενο ή από τον κάθε κακοπροαίρετο θα μπορούσε να ειπωθεί ότι επιδιώκουμε "κηδεμονία". Δεν ήταν αυτή η επιλογή μας ως φοιτητές, δεν θα μπορούσε να ήταν τέτοια και ως πολίτες. Όμως δεν μας δόθηκε και η δυνατότητα να συμμετάσχουμε σε κάποια εκδήλωση του Συλλόγου, σε κάποια δράση του προσανατολισμένη στην κοινωνία μέσα στην οποία ζουν οι φοιτητές που εκπροσωπεί. Τέτοιου είδους δράσεις δεν ευτυχήσαμε να δούμε, είδαμε όμως πανό του "Συντονιστικού" έξω από το Πανεπιστήμιο, είδαμε τα γνωστά θρανία με το τάβλι έξω από την είσοδό του.

Με το άρθρο που διαβάσαμε όμως (και αποσπάσματά του θα δημοσιεύσουμε τις επόμενες ημέρες) διαπιστώσαμε ότι κάτι δεν πάει καλά στην όλη κατάσταση, το περιεχόμενο του κειμένου αυτού δεν συνάδει με την εν γένει συμπεριφορά του Συλλόγου μέχρι σήμερα. Το κείμενο αναφέρεται στο νέο Τμήμα του Πανεπιστημίου Κορίνθου, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων με αιχμές περί κομματικής ταυτότητας, με σαφείς χαρακτηρισμούς ως κομματικών των προσλήψεων των καθηγητών, με διχαστική γλώσσα και τάση ρήξης.

Αυτός που το έγραψε αυτό το κείμενο, αν υποθέσουμε ότι είναι ο φοιτητής που το υπογράφει, που τα διαπίστωσε όλα αυτά ; Συμμετείχε στις επιτροπές ; Έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που καθορίζουν την κομματική ταυτότητα του κάθε καθηγητή; Συζήτησε με τους καθηγητές και διαπίστωσε κάτι τέτοιο ; Επίσης αν υποθέσουμε ότι ο συντάκτης του κειμένου είναι ο φοιτητής, αυτός στο τμήμα στο οποίο φοιτά είχε λόγο επί των προσλήψεων του μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και των λεγόμενων καθηγητών του καθεστώτος 407/80 ; Ασχολήθηκε άραγε ποτέ με την κομματική προέλευση των ιθυνόντων του τμήματός του, οι οποίοι έχουν διατελέσει και σε κυβερνητικές θέσεις, και διαπίστωσε ότι η δραστηριότητά τους στα πλαίσια της πολιτικής επηρεάζει την σωστή υλοποίηση των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων;

Δεν πείθει λοιπόν το κείμενο αυτό και κυρίως δεν πείθουν οι προθέσεις του ... δεν πείθουν τα ελατήριά του ... Εμείς ως νέοι άνθρωποι, ως εν ενεργεία φοιτητές ή ως πτυχιούχοι καλούμε άλλη μια φορά αυτά τα παιδιά να έρθουν να συνεργαστούμε, να δώσουμε κοινές μάχες και κοινούς αγώνες για την καθημερινότητά τους. Γιατί το Πανεπιστήμιο το βλέπουμε ως κοιτίδα παραγωγής παιδείας, πολιτισμού, ανθρώπων χρήσιμων για την κοινωνία που δεν θα περιορίζονται σε καταγγελτικούς ρόλους και λόγους. Το βλέπουμε ως το διαμάντι της πόλης μας και τους φοιτητές του, ως συμπολίτες μας.

Με την ευκαιρία αυτή σας παρουσιάζουμε σήμερα και την πλήρη Πρόταση Παιδείας της
ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθώς θεωρούμε ότι έτσι γίνεται πολιτικός διάλογος, επί ολοκληρωμένων θέσεων και προτάσεων και όχι επί πρόσκαιρων και ευκαιριακών συνδικαλιστικών εξάρσεων.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κορίνθου σε λίγο καιρό θα είναι γεγονός, θα είναι ο νέος πυλώνας έκφρασης μέσα στο Πανεπιστήμιο Κορίνθου, ο νέος φορέας των φοιτητών που θέλουν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη και ενημέρωση ενταγμένος στο πλαίσιο της ΕΦΕΕ και όχι υποταγμένος σε κάποιο "Συντονιστικό", έξω από οποιοδήποτε συμφέρον, προσανατολισμένος στο συμφέρον και την καθημερινότητα του φοιτητή, προσαρμοσμένος στην τοπική πραγματικότητα, συνδεδεμένος με την τοπική κοινωνία, με ξεκάθαρες θέσεις και μακριά από ασαφείς και νεφελώδεις γενικότητες.

Για το Πανεπιστήμιο που όλοι θέλουμε, για την Κόρινθο που ονειρευόμαστε ...

Κατεβάστε την Πρόταση Παιδείας κάνοντας "κλικ" στο εικονίδιο ... Image

Βασίλης Μπαλάφας (Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Κορινθίας)

Τελευταία ενημέρωση ( Πέμπτη, 15 - 11 - 2007 )

ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ::::::::::::::::::::::::::::::::::: Hosted by J&L Creations