Παρασκευή, 26 - 04 - 2024
Soundtrack ιστοσελίδας

Αρχική
Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας
Νέα και ανακοινώσεις
Δραστηριότητες
Δελτία Τύπου
Για θυμήσου ...
Ενδιαφέροντα
Φωτογραφίες
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
ΟΝΝΕΔ Κορινθίας Web TV
Δημοσιεύματα Εφημερίδων
Το Forum μας
Εγγραφή μέλους
Σύνδεσμοι
Ευρετήριο
Επικοινωνία
RSS Feeds - Νέα Υπηρεσία
Eγγραφείτε στo Daily Report και Week Report της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας
Εισάγετε απλά το όνομά σας και το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας κάθε μέρα !

Name:

Email:

Receive HTML mailings?
Subscribe Unsubscribe
Τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας λειτουργούν κάθε Παρασκευή από 19.00 ως 22.00, Κολιάτσου και Περιάνδρου στην Κόρινθο. Σας περιμένουμε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2741025536


Προβληθείτε στην ιστοσελίδα μας με το δικό σας banner !

Επικοινωνήστε μαζί μας !

E-mail: info@onned-korinthias.gr
























Ου παντός πλειν εις Κόρινθον ... πλην απορριμμάτων ... Εκτύπωση E-mail
Έχει γραφτεί από ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   
Τετάρτη, 20 - 02 - 2008

(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ηγέτης της Κορινθίας" στις 16/3/08)

Γράφει ο Βασίλης Μπαλάφας (Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Ν.Ε. Κορινθίας)


Image Δυστυχώς η ώρα μηδέν έφτασε στο Δήμο Κορινθίων με τα σκουπίδια. Η πόλη για πέμπτη συνεχή ημέρα βρίσκεται στην κυριολεξία αγκαλιά με τα σκουπίδια της και πρέπει να είμαστε ευτυχείς που το κρύο ακόμα μας προστατεύει από τη δυσοσμία γιατί αλλιώς ...

Τώρα, θα γίνουν συναντήσεις επί συναντήσεων, συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων και αυτά όλα όχι για να δοθεί γενική λύση στο πρόβλημα αλλά προφανώς για να επεκταθούν χρονικά οι προσωρινές λύσεις και τα μπαλώματα.

Σίγουρα δεν λέει τίποτα το να λένε οι ιθύνοντες ότι "εμείς είχαμε προειδοποιήσει", "εμείς είχαμε χτυπήσει το καμπανάκι ότι έφτανε η ώρα μηδέν" εμείς το ένα, εμείς το άλλο ... Και δεν λέει τίποτα γιατί η ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση βαραίνει γενεές και γενεές δημοτικών αρχών άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο αλλά τις βαραίνει.

Image Η ανακύκλωση λειτούργησε στην πόλη, περισσότερο από πλευράς πολιτών οι οποίοι έστω και αργά συνειδητοποίησαν ότι πρέπει να συμβάλουν, αφού και η ενημερωτική καμπάνια του εγχειρήματος ήταν αποτυχημένη αλλά και οι ιθύνοντες φρόντισαν με λάθος τρόπους να κινητοποιήσουν τους πολίτες. Μην ξεχνάμε την αλησμόνητη απεργία του Δήμου ... εναντίον του εαυτού του και το κλείσιμο του κέντρου της Κορίνθου από απορριμματοφόρα.

Η όλη ιστορία κατέληξε σε έναν πόλεμο εντυπώσεων έτσι ώστε στο δια ταύτα ο καθένας να έχει όσες το δυνατόν λιγότερες μάρκες ευθύνης μπροστά του, εν αντιθέσει με το τζόγο όπου κοιτάς να μαζέψεις τις περισσότερες. Ένα σοβαρότατο πρόβλημα της πόλης που πέρα από όλα χρειαζόταν σχεδιασμό και πρόταση πριν από αρκετά χρόνια, κατέληξε να είναι πεδίο ανταλλαγής ύβρεων και εφαρμογής πάσης φύσεως πολιτικών τεχνασμάτων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών γνωστό. Διαμαρτύρεται ο σημερινός δήμαρχος ότι του τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια, όμως ξεχνά ο ίδιος τι έκανε όταν μάζευε υπογραφές για να φέρει σε πολύ δυσχερή θέση τον προηγούμενο Δήμαρχο από αυτόν ... Και τις υπογραφές τις μάζευε χωρίς να έχει έτοιμο εναλλακτικό πλάνο διαχείρισης ... Προφανώς δεν πίστευε και ο ίδιος ότι θα κατάφερνε να βγει Δήμαρχος όμως η ζωή τα φέρνει έτσι που η καυτή πατάτα έρχεται στα χέρια σου και δεν μπορείς να την πετάξεις γιατί εσύ είσαι ο τελευταίος στη σειρά ...

Όταν η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας με τις μικρές της δυνάμεις, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και με τις λίγες γνώσεις της, προσπάθησε να δώσει ιδέες για την αντιμετώπιση του ζητήματος καταθέτοντας μια εργασία για τη Διαχείριση των απορριμμάτων, πολλοί έσπευσαν να ειρωνευτούν και να απαξιώσουν την προσπάθεια η οποία και ειλικρινής ήταν και σε ανύποπτο χρόνο έγινε και τελικά από ότι φαίνεται χρήσιμη θα ήταν καθώς κανείς άλλος δεν έκανε κάτι αντίστοιχο ή κάτι πιο "επιστημονικό", πιο τεκμηριωμένο, πιο επίσημο ... Θυμηθείτε την εργασία μας και θα βρείτε αρκετές ιδέες που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν. Μια εργασία που έγινε όχι από ειδικούς αλλά από ανθρώπους που απλά κάθισαν και διάβασαν λίγα σχετικά άρθρα ή βιβλία.

Τώρα η υπόθεση είναι οριακή. Είμαστε σαν να πέφτουμε χωρίς αλεξίπτωτο από ένα αεροπλάνο και την ώρα που βρισκόμαστε σε ελεύθερη πτώση να προσπαθούμε να βρούμε γιατί χάλασε το αεροπλάνο ή να παλεύουμε ο ένας με τον άλλο λίγες χιλιάδες πόδια πριν "σκάσουμε" στο έδαφος. Τέτοιες καταστάσεις όμως μόνο στα Τζέιμς Μπόντ έχουν ευτυχή κατάληξη ...

Εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων δε φτιάχνονται σε 2 και 3 μήνες, απαιτούν σχεδιασμό, μελέτη και τελικά κατασκευή και αποτελούν τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ λύση σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Image Και το κρίσιμο ερώτημα είναι : Είχε γίνει ποτέ ανάλογη πρόταση για δημιουργία τέτοιου εργοστασίου στους ιθύνοντες του Δήμου και με ποιό τρόπο αντιμετωπίστηκε αυτή ; Προσέξτε τι απάντηση θα δώσετε γιατί εμείς την ξέρουμε την απάντηση ...

Εν τέλει λοιπόν το σενάριο επίλυσης του προβλήματος είναι προφανές και πρέπει να μπει άμεσα σε εφαρμογή. Πρέπει να δοθεί τέτοια παράταση χρονική στις προσωρινές λύσεις, με αυστηρά χρονοδιαγράμματα, ώστε να μπορέσει να οικοδομηθεί μια τέτοια μονάδα επεξεργασίας ή τέτοιου είδους συγκροτήματα. Και αυτό πρέπει να γίνει τώρα, όχι μετά από 10 - 20 μελέτες που θα μπουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας ... Να φτιαχτεί ένα τέτοιο εργοστάσιο και να λυθεί το πρόβλημα άπαξ. Μέχρι τότε ας δείξουν όλοι σύνεση και υπομονή, οι όμοροι Δήμοι ας δείξουν λίγη ανεκτικότητα ώστε να μην πνιγούν οι κάτοικοι της Κορίνθου από τα σκουπίδια. Την ανεκτικότητά τους αυτή δεν θα τη δείξουν απέναντι σε κανένα Δήμαρχο ή Δημοτική Αρχή ... απέναντι στους πολίτες της Κορίνθου θα τη δείξουν και μετά θα υπάρχει άφθονος χρόνος για νέα shows εντυπώσεων.


Χρήσιμα έγγραφα σχετικά με το θέμα :

ΦΕΚ Β' 1909/22-12-2003
ΚΥΑ Η.Π. 50910/2727
Εγκύκλιος ΠΕΧΩΔΕ με θέμα : Εφαρμογή νομοθεσίας για τη διαχείριση μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων

Τα γνωρίζετε ;


Τελευταία ενημέρωση ( Σάββατο, 22 - 03 - 2008 )

ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ::::::::::::::::::::::::::::::::::: Hosted by J&L Creations