Πέμπτη, 25 - 04 - 2024
Soundtrack ιστοσελίδας

Αρχική
Η ΟΝΝΕΔ Κορινθίας
Νέα και ανακοινώσεις
Δραστηριότητες
Δελτία Τύπου
Για θυμήσου ...
Ενδιαφέροντα
Φωτογραφίες
Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη
ΟΝΝΕΔ Κορινθίας Web TV
Δημοσιεύματα Εφημερίδων
Το Forum μας
Εγγραφή μέλους
Σύνδεσμοι
Ευρετήριο
Επικοινωνία
RSS Feeds - Νέα Υπηρεσία
Eγγραφείτε στo Daily Report και Week Report της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας
Εισάγετε απλά το όνομά σας και το email σας για να λαμβάνετε τα νέα μας κάθε μέρα !

Name:

Email:

Receive HTML mailings?
Subscribe Unsubscribe
Τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας λειτουργούν κάθε Παρασκευή από 19.00 ως 22.00, Κολιάτσου και Περιάνδρου στην Κόρινθο. Σας περιμένουμε.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2741025536


Προβληθείτε στην ιστοσελίδα μας με το δικό σας banner !

Επικοινωνήστε μαζί μας !

E-mail: info@onned-korinthias.gr
























12 Φεβρουαρίου 1945 : Η Συνθήκη της Βάρκιζας Εκτύπωση E-mail
Έχει γραφτεί από ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ   
Τρίτη, 12 - 02 - 2008


Image
Οι εκπρόσωποι του ΕΑΜ κατά την υπογραφή της Συνθήκης.
Από αριστερά, Ηλίας Τσιριμώκος, Γιώργης Σιάντος, Μήτσος Παρτσαλίδης.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1945, υπογράφηκε η περίφημη Συνθήκη της Βάρκιζας με την οποία επιχειρήθηκε να τερματιστούν οι πολιτικές και πολεμικές συγκρούσεις που έμειναν στην ιστορία ως τα "Δεκεμβριανά".
Οι συγκρούσεις του Δεκεμβρίου του 1944 στην Αθήνα έφεραν ουσιαστικά αντιμέτωπους την πρώτη μετακατοχική Κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου από τη μία πλευρά, και το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ από την άλλη.

Έπειτα από διαβουλεύσεις δέκα ημερών, η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945. Αποτελείτο από 9 άρθρα και προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αφοπλισμό όλων των ένοπλων σωμάτων της Αντίστασης, ανασύνταξη του Εθνικού Στρατού, εκκαθάριση του κρατικού μηχανισμού από τους συνεργάτες των Γερμανών, αμνηστεία για τα πολιτικά αδικήματα, δημοψήφισμα για το πολιτειακό ζήτημα και εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης για την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Δυστυχώς η μη τήρηση των όρων της Συνθήκης, κυρίως από όσους αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα, οδήγησαν σε νέα πολιτική πόλωση και στα δραματικά γεγονότα του Εμφυλίου Πολέμου, που διήρκεσε ως τις 30 Αυγούστου 1949 και στέρησε από τη χώρα πολύτιμα χρόνια προόδου, την ώρα που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης επούλωναν τις πληγές τους από τη λαίλαπα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Συνθήκη αυτή ακόμα και σήμερα αποτελεί αντικείμενο έντονων αντεγκλήσεων καθώς οι μετέπειτα ιστορικοί την περιέγραψαν και την ερμήνευσαν σχεδόν αυστηρά με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Η ουσία είναι ότι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα να ξεκινήσει τα μεταπολεμικά της βήματα ειρηνικά, αφού ήδη από τις αρχές του Φεβρουαρίου του 1945 στη Γιάλτα ο Αμερικανός πρόεδρος Ρούζβελτ, ο ¶γγλος πρωθυπουργός Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Στάλιν, είχαν πάρει τις αποφάσεις τους μοιράζοντας τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής υπογράφοντας τελικά τη Συνθήκη της Γιάλτας στις 11 του ίδιου μήνα.

Όπως και να έχει η ιστορία του εμφυλίου είναι ένα καλό μάθημα για όλους τους Έλληνες ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος.


Τελευταία ενημέρωση ( Τρίτη, 04 - 03 - 2008 )

ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ::::::::::::::::::::::::::::::::::: Hosted by J&L Creations