Οι Κινέζοι έβγαλαν τις παραλλαγές και έβαλαν τα Armani |
|
|
Έχει γραφτεί από ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
|
Τετάρτη, 13 - 08 - 2008 |
(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κορινθιακή Ημέρα" στις 2/9/08)
Γράφει ο Παύλος Πέππας, Γεν. Γραμ. Τ.Γ. ΟΝΝΕΔ Κορίνθου

8/8/2008. 8.08 μ.μ. ώρα Πεκίνου. Κάτι αρχίζει… σαν παραμύθι βγαλμένο από τα βάθη της Ανατολής. Ο δράκος έβαλε μάσκα κοιτάζοντας στον καθρέφτη με περιέργεια το νέο του πρόσωπο. Και αναρωτιέται πώς γίνεται μια πολύχρωμη πεταλούδα να βρυχάται.
Περίεργη πόλη το Πεκίνο. Πόλη ιστορική με διαλείψεις μνήμης. Πόλη του Μάο, των εμφυλίων πολέμων και των εκατομμυρίων νεκρών και συνάμα απαστράπτουσα πρωτεύουσα. Πόλη του νέφους με κέντρο προβολής της τη «Φωλιά του Πουλιού» που αρχίζει να βήχει. Πόλη του Κομφούκιου και της Δυναστείας των Μινγκ και συνάμα της Κούνγκου.
Στις 8/8/2008 οι Κινέζοι φόρεσαν πάνω από τις στρατιωτικές παραλλαγές τα Armani τους και μας κατέπληξαν. Με στοιχεία του χθες και του αισιόδοξου, κατά τη γνώμη μου, αύριο, της μακραίωνης ιστορίας και της κουλτούρας τους. Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες δρομολογήθηκαν και η Κίνα γράφεται στην ιστορία με γράμματα καθαρά, όπως της αξίζει.
Πρώτη από τα 204 έθνη της υφηλίου, μπαίνει στο στάδιο η Ελλάδα, με τον Ηλία Ηλιάδη να περνάει στην Ιστορία. Και μετά και άλλοι και άλλοι. Σε ένα περίεργο πάντρεμα πολιτισμών και απόψεων. Τουρκία, Αμερική… και 13η στη σειρά η Fyrom, υποταγμένη στη διεθνή νομιμότητα, χαμένη στην αδιαλλαξία της. Κύματα περηφάνιας και ρίγη συγκίνησης συγκλονίζουν κορμιά και ψυχές Ελλήνων στο άκουσμα του Ολυμπιακού Ύμνου από 200 παιδιά από κάθε γωνιά της γης. Της αθάνατης δημιουργίας του Κωστή Παλαμά και του Σπύρου Σαμαρά που μπορεί να ερμηνευτεί τόσο όμορφα μόνο στα ελληνικά από ανθρώπους που είναι όλοι ξένοι.
Οι 29οι Ολυμπιακοί Αγώνες περνάνε δικαίως στην ιστορία όπως και όλοι οι προηγούμενοι. Το θέμα είναι να μην μείνουν σε αυτήν. Να αποτελέσουν στοιχεία ελπίδας και δημιουργίας για το αύριο της Κίνας, του τίμιου γίγαντα που προχωράει όπως χτυπήσει το καμουτσίκι ο πολιτικός νάνος που της έχει ανέβει στην πλάτη. Να αποτελέσουν στοιχείο παγκόσμιας ειρήνης, προόδου των λαών της γης, βάση συνεργασίας των κρατών, εύρεσης των κοινών στοιχείων και επιτάχυνσης των δημιουργικών προσπαθειών τους. Γιατί ο αθλητισμός, όπως και ο πολιτισμός, είναι έννοιες ανοριακές, σύμβολα πνεύματος, κοιτίδες ζωής.
Γι' αυτό είναι ευκαιρία για την Κίνα, μέσα στο διεθνές περιβάλλον που διαμορφώνεται, διατηρώντας την ταυτότητα της στην οικουμενικότητα των αναφορών και των σχέσεων, την ελευθερία στις επιταγές των τεχνολογικών προδιαγραφών, την ατομικότητα στο διεθνισμό, να αναδειχθεί μέσω του πολιτισμού της. Της συνεκτικής της ουσίας, του φωτοδότη της. Της πηγής της δύναμής της. Του ακρογωνιαίου λίθου της με την ιστορία της. Της συνάντησης της με το παρελθόν και με το μέλλον της.
|
Τελευταία ενημέρωση ( Τετάρτη, 03 - 09 - 2008 )
|