Μαμά, σήμερα στο σχολείο μάθαμε για την «κομποστοποίηση» |
|
|
ΟΝΝΕΔ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
|
, 04 - 02 - 2009 |
(δημοσιεύτηκε στο blog agios-georgios.blogspot.com στις 4/2/09) (δημοσιεύτηκε στο site www.korinthiaki.gr στις 4/2/09) (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πρωϊνή" στις 5/2/09) (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κορινθιακή Ημέρα" στις 5/2/09) (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ημερησία Κορίνθου" στις 6/2/09) (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Εφημερίδα της Κορίνθου" στις 9/2/09) (δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κορινθιακή" στις 12/2/09)
Πρώτη δημοσίευση στο περιοδικό NUEVO 5 της ΟΝΝΕΔ - σελ. 37
Γράφει η Ντιάνα Πέππα, Υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου της ΟΝΝΕΔ Κορινθίας
Τι κοινό μπορεί να έχουν οι στάχτες από το τζάκι, τα υπολείμματα του καθημερινού μας φαγητού, τα κλαδιά από τον κήπο μας, το πριονίδι και το κουρεμένο γκαζόν;
Κι όμως, με τη διαδικασία της κομποστοποίησης μπορούμε εύκολα να τα μετατρέψουμε σε εξαιρετικής ποιότητας λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες μας.
Η μείωση του όγκου των παραγόμενων απορριμμάτων είναι πλέον επιτακτική ανάγκη σε κάθε σύγχρονη κοινωνία. Πόσο μάλλον στις ανεπτυγμένες κοινωνίες, όπου ο όγκος των απορριμμάτων συνεχώς αυξάνεται, εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και εμάς των ίδιων. Η ευθύνη ξεκινά από τον κάθε πολίτη ξεχωριστά, από τη στιγμή μάλιστα που στην Ελλάδα δεν έχουν μέχρι σήμερα επιτευχθεί οι στόχοι για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ ταυτόχρονα τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίησή τους ολοένα και στενεύουν.
Η κομποστοποίηση αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τρόπους αξιοποίησης των οργανικών υπολειμμάτων, που μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί στον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Πρόκειται για φυσική διαδικασία, με την οποία τα οργανικά απόβλητα μετατρέπονται σε εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αξιοποιηθεί το 35% περίπου των οικιακών αποβλήτων και να μειωθεί σημαντικά ο όγκος τους.
Οι οικιακοί κομποστοποιητές καταλαμβάνουν χώρο περίπου ενός τετραγωνικού μέτρου. Η διαδικασία είναι απλή: Τοποθετούμε στον κήπο ή το μπαλκόνι μας τον ανάλογο κάδο κομποστοποίησης, και απορρίπτουμε σε αυτόν οργανικά υπολείμματα του σπιτιού μας, όπως φλούδες, λαχανικά, στάχτη από το τζάκι, κλαδιά, χαρτί και φρούτα. Την υπόλοιπη διαδικασία αναλαμβάνουν οι γεωσκώληκες που έχουμε εξ αρχής αγοράσει και τοποθετήσει μέσα στον κάδο, που αποσυνθέτουν τα υλικά αυτά, μετατρέποντάς τα σε κομπόστ, δηλαδή σε πλούσια οργανική ύλη που λειτουργεί ως λίπασμα για την ανάπτυξη των φυτών μας. Οι συνθήκες που επικρατούν εντός του κάδου επιτρέπουν να γίνουν ταχύτερα οι αερόβιες ζυμώσεις που θα μετατρέψουν τα οικιακά οργανικά υπολείμματα σε «χούμο», δηλαδή μαύρο χώμα, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.
Κατʼ αυτόν τον τρόπο, μειώνουμε τον όγκο των οικιακών απορριμμάτων, συμβάλλουμε στην περιβαλλοντική προστασία, αλλά ταυτόχρονα παράγουμε με ευκολία ένα πλούσιο υπόστρωμα, που κρατά την εδαφολογική ισορροπία και διατηρεί το έδαφος και τα φυτά μας ζωντανά.
Το κόστος ενός κάδου δεν είναι υψηλό, μπορείτε όμως να κατασκευάσετε εύκολα τον δικό σας κάδο, με οδηγίες που θα βρείτε στο διαδίκτυο.
Ας μην προβάλουμε την οικολογική μας συνείδηση μονάχα στις έρευνες. Είναι καιρός να την κάνουμε πράξη.
|
( , 13 - 02 - 2009 )
|